ホーム > 開かれた神社

開かれた神社

田無神社は鎌倉期の創立以来、田無の地で皆様とともにありました。日本文化の魂を宿す神社として日本の伝統文化を伝えるべく、また、地域社会との絆を深めるべく新たな試みを行っています。開かれた神社として、さまざまな祭事・イベントの様子をお伝えします。

2017年 6月 19日(月)

■ 狛犬移設工事が無事に終わりました

狛犬移設工事が無事に終わり、湯沢石材様、けやき園様ご参列の下、境内整備御報告祭が斎行されました。

2017年 6月 19日(月)

■ わんぱく相撲都大会へ向けて出稽古が行われました

6月18日(日)に都大会へ出場する、わんぱく相撲中野場所、町田場所で好成績を収めた子供達が大鵬土俵で出稽古を行いました。

■ 小出蒐先生「龍神」拝殿に御奉納

小出蒐先生が切り絵作品「龍神」を拝殿に御奉納されました。

2017年 6月 9日(金)

■ Ooharai ceremony(English)

<<Ooharai ceremony>>

At Tanashi Jinja, we perform Ooharai ceremony on June 30 from 3:00pm.

Ooharai is a purifying ritual to remove Kegare we have accumulated in a half year. Kegare is a concept in Shinto, which means an unclean and undesirable state of pollution and defilement.

The purification by Ooharai ceremony is a Japanese traditional ritual to regain the natural clean state of human and prepare the mind for the new life.

For the ritual, you write your name on Katashiro, a human shaped white paper, and put your soul by blowing on the paper 3 times. On the day of Ooharai, Shinto priests perform purification the Kegare by burning Katashiro. On the same day, there is also the Chinowa Kuguri. All the visitors walk through a large ring made with Chigusa (cogon grass), which is believed to have a power to ward off calamities, for purification.

In Shinto, a traditional Japanese religious Doctrine, Kegare is hated and cleanliness is valued, so purification is very important.Since ancient times, Japanese people especially cherish ‘white’ color which represents innocence, purity, cleanliness, and holiness.

Ooharai ceremony is one of the best opportunities to feel the essential part of Shinto. Everyone is welcome, so please visit us on June 30. The ritual takes about an hour.

2017年 6月 9日(金)

■ 6月30日的下午3點舉行大祓的儀式(中国語)

田無神社將於6月30日的下午3點舉行大祓的儀式。大祓是為了將我們每個人在上半年中所累積的罪穢清除凈化所舉辦的活動。罪穢、神道教用語,指自身不潔、不淨等存在污穢和過錯的狀態。大祓的儀式是為了恢復人本來清凈的狀態,也是為了能以良好的心境去迎接未來新的生活所舉行的日本傳統宗教儀式。當天會進行鑽茅草圈的活動。神道教相信,參拜者們通過穿行茅草所編製的巨大草圈可以達到消災解厄的作用。自古以來日本的神道教就主張除去罪穢,崇尚清凈的觀念,因而重視凈化。同時,象徵著神聖的純凈無瑕的白色也深受日本人的重視。如此便能體會到大祓仪式在神道教中的本质吧。活动当天,谁都可以参加本次活动,期待您的到来。